Potřebujeme:
- 1000 g srnčí kýty,
- 750 ml hovězího nebo zvěřinového tmavého vývaru,
- 200 g nakrájené kořenové zeleniny,
- 100 g nakrájené cibule,
- 50 g slaniny z divočáka,
- 50 g másla,
- 200 ml červeného vína,
- 100 ml porto,
- 2 PL povidel,
- 2 lžičky cukru,
- celý bobkový list,
- nové koření, tymián, rozmarýn,
- olej, sůl, černý pepř
Na přílohu:
- houby, karlovarský knedlík
Kýtu prošpikujeme slaninou a okořeníme. Ve velkém hrnci zahřejeme olej, vložíme kýtu a opékáme. Maso poté vyndáme. Do hrnce po kýtě vložíme nakrájenou zeleninu, cibuli a restujeme. Pak přidáme povidla a orestujeme. Poté přidáme víno a vyvaříme. Nasypeme divoké koření, tymián a rozmarýn, podlijeme vývarem a přivedeme k varu. Opět vložíme maso, zaklopíme a dáme dusit do trouby při 160 °C asi na 40 minut. Hotové maso vyjmeme z omáčky a tu propasírujeme. A následně servírujeme maso s omáčkou, dušenými houbami a knedlíkem.
Zdroj: Srnčí kýta na víně; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/srnci-kyta-na-vine-2-12-2014.html [On-line 03.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář