Suroviny
- srnčí plec 1 kg
- uzená slanina 200 g
- velká cibule 2
- mrkev 4
- česnek 4 stroužky
- malé perlové cibulky 20
- malé krémové žampiony 20
- citron
- kvalitní červené víno 750 ml
- pepř 10 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- Bouquet garni – bobkový list, petržel, rozmarýn, tymián, pórek, celer
- listová petržel
- olivový olej 150 ml
- máslo 200 g
- koňak 0,5 l
- mouka 100 g
Maso očistěte a nakrájejte na kostky, cibuli a mrkev na hrubo.
Vložte do keramické mísy, zalijte kvalitním vínem, přidejte koření, citrónovou kůru a svazek bouquet garni. Nechte v ledničce namarinovat minimálně 6 hodin, nejlépe však přes noc do druhého dne.
Druhý den marinádu sceďte, maso a zeleninu vyberte, osušte a obalte v hladké mouce smíchané se solí a pepřem. V hrnci opečte na kostičky nakrájenou slaninu, vyjměte, přidejte olej a zprudka opečte maso ze všech stran. Přidejte koňak, zapalte ho a nechte alkohol vyhořet.
Maso vyjměte a ve výpeku opečte zeleninu z marinády. Maso vráťte zpět, přidejte víno z marinády, přikryjte poklicí a nechte na velmi mírném plameni dusit až do úplného změknutí masa. Měkké maso vyjměte, šťávu zredukujte a zjemněte máslem.
Mezitím na másle opečte cibulky a žampiony a před podáváním je vložíte do hrnce spolu s masem.
Podávejte s francouzskou bagetkou a zapíjejte červeným vínem.
Zdroj: Srnčí na víně; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/srnci-na-vine [On-line 07.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář