Potřebujeme:
- 1 kg srnčího hřbetu,
- ½ celeru,
- 1 petržel,
- 1 větší mrkev,
- 1 cibuli – nejlépe šalotku,
- 10 dkg slaniny,
- ½ dcl červeného vína na maso a ½ l do základu,
- 2 lžíce rajského protlaku,
- 2 lžíce povidel,
- brusinkový kompot,
- bylinky – 2 rozmarýny, 2 tymiány,
- 2 bobkové listy,
- nové koření,
- celý pepř, sůl, pepř
- olej,
- panák borovičky
Na přílohu:
- 1 cibuli,
- 1 mrkev,
- 2 hrsti žampionů,
- 3 brambory,
- 2 hrsti lišek,
- brusinky,
- bylinky – tymián a rozmarýn
- olej, sůl
Maso osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme bylinky a slaninu. Přilijeme nahřátou borovičku, zapálíme a podlijeme vínem. Do hrnce dáme na olej slaninu a opékáme. Přidáme mrkev, celer, petržel, bobkový list, černý pepř, nové koření a restujeme. Přidáme cibuli a dál restujeme. Přidáme povidla, protlak, brusinky a zalijeme vínem a osolíme. Do pekáče, dáme maso i s výpečkem a nalijeme připravený základ. Dáme do trouby asi na 1 hodinu.
Na oleji orestujeme brambory nakrájené na měsíčky, cibuli, žampiony, mrkev a lišky, Osolíme, přidáme tymián a vše opečeme.
Zdroj: Srnčí na zámecký způsob; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/srnci-na-zamecky-zpusob.html [On-line 10.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář