- 200 g másla
- 1 l mléka
- 400 ml smetany
- 300 g slaniny
- 300 g celeru
- 300 g petržele
- 500 g mrkve
- citron
- brusinky
- 200 ml šlehačky
- 300 g cibule
- 200 g hladká mouka
- 50 g cukru
- sůl
- maso falešná svíčková (hovězí zadní 1,20 kg)
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- bílé víno
- šlehačka
Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme, pokrájíme na větší kousky/kolečka a podusíme na másle. Prošpikované a osolené maso položíme na připravený základ a také osmahneme tak, aby se zatáhlo, poté přidáme trochu vody s vínem, špetku cukru, koření, přikryjeme (poklice, alobal) a dusíme cca 1,5 hod. (až maso změkne). Poté maso vyjmeme, odstraníme koření a zeleninový výpek rozmixujeme, zahustíme smetanou s mlékem a cca 2 lžícemi hladké mouky a povaříme cca 10 minut, dochutíme vínem, případně citrónovou šťávou a cukrem. Maso nakrájíme na tenké plátky a na talíři zdobíme plátkem citrónu se šlehačkou a brusinkami.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/staroceska-svickova-na-smetane
Poslední tip, trik či komentář