Ingredience
- vepřová plec nebo krkovička 500 g
- kuřecí maso (prsa nebo stehenní řízky) 500 g
- koření dle chuti 1 dávka
- cibule 2 kusy
- slanina 200 g
- kečup 1 lžíce
- masox 1 kostka
- hořčice 3 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
1. Maso nakrájíme na větší kostky a střídavě s kousky cibule je napichujeme na špejle nebo jehly. Okořeníme ze všech stran. Potřeme hořčicí, opepříme a dáme do pekáče vyloženého vrstvou cibule. Podlijeme vodou, přidáme kostku Masoxu a zakryté dáme péct do trouby. Občas kontrolujeme, podléváme vodou a přeléváme šťávou. Pečeme asi hodinu a půl. Ke konci přelijeme každý špíz vrstvičkou zředěného kečupu a necháme odkryté ještě chvíli péct.
2. Podáváme s opékanými bramborami, které nejprve předvaříme v osolené vodě s kmínem a ještě osmažíme ve fritovacím hrnci. Můžeme je opéct i na plechu v troubě.
Zdroj: Šťavnatý špíz dvou barev; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/stavnaty-spiz-dvou-barev [On-line 16.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář