Ingredience
- hovězí roštěnec nebo kvalitní maso na steak 1 kg
- větší moučné brambory 5 kusů
- olivový olej 1 dávka
- čerstvá pažitka 1 snítka
- pár lístku bazalky 1 dávka
- zakysaná smetana 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
na pepřovou omáčku:
- celý pepř – zelený nebo petrobarevný 1 dávka
- smetana ke šlehání 1 kus
- vývar nebo půl kostky masoxu 1 dávka
- bílé víno 100 ml
- malá cibule 1 kus
- olej nebo kousek másla 1 dávka
1. Brambory ve slupce dobře omyjeme, potřeme olivovým olejem a položíme na pečící papír. Hodinu pečeme a poté každý brambor rozřízneme uprostřed do kříže, kam vložíme zakysanou smetanu s nakrájenou pažitkou a před podáváním ještě ozdobíme bazalkou.
2. Očistěné steaky osolíme a potřeme olivovým olejem – necháme chvíli odležet. Osmažíme na dobře rozpálené grilovací pánvi z každé strany 4 – 6 minut – podle toho, jak moc chceme mít asi dvěstěgramové steaky a centimetr a půl vysoké steaky propečené.
3. Na pepřovou omáčku si na másle nebo oleji usmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme celý pepř a ještě dvě minutky zahříváme. Přilijeme vývar, nebo masox s vodou, přidáme víno a čtyři minuty povaříme. Nakonec přilijeme smetanu – množství dle odhadu a potřeby – a vaříme do zhoustnutí omáčky.
Zdroj: Steak s pepřovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/steak-s-peprovou-omackou [On-line 29.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář