Ingredience
- hovězí roštěná 1 kg
- zelené fazolky 600 g
- slanina 200 g
- brambor 1 kg
- cibule 3 kusy
- smetana na vaření 250 ml
- česnek 3 stroužky
- olej 1 dávka
- koření na americké brambory 1 dávka
- sůl a pepř dle chuti 1 špetka
1. Hovězí maso okořeníme a necháme v chladničce odpočívat.
2. Fazolky očistíme a v rozpálené pánvi si necháme rozpustit na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme fazole a společně asi pět minut opékáme. Potom přisypeme nasekaný česnek, cibuli, přikryjeme pokličkou a chvilku dusíme. Mezi dušením promícháme, aby se bylinkové aroma rovnoměrně rozprostřelo. Solit již není nutné. Nakonec lusky zalijeme smetanou a necháme přejít do varu. Pak podáváme k masu a bramborám.
3. Na selské brambory si umyjeme brambory ve slupce a nakrájíme je na kostky. Dáme do mísy, přidáme cibuli pokrájenou na větší kousky i slaninu na kostičky. Promneme s kořením a dáme zapéct do trouby na 160°C na půl hodiny.
4. Před koncem přípravy příloh se vrátíme k masu. Podle přání hostů je orestujeme krátce po obou stranách na oleji na požadovaný stupeň propečení. Krátce před podáváním necháme maso ještě chvilinku odstát a z výpeku si doděláme šťávu. Jídlo servírujeme na nahřátých talířích.
Zdroj: Steak z hovězí roštěné; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/steak-z-hovezi-rostene [On-line 05.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář