Ingredience
- čerstvý losos 1 kg
- snítky čerstvého rozmarýnu 1 kus
- brambory 1 kg
- cibule 1 kus
- přepuštěné máslo 1 dávka
- silný masový vývar 500 ml
- ledový salát 1 kus
- bazalka, oregano, tymián 1 dávka
- paprika 3 kusy
- balení cherry rajčat 1 dávka
- mořská hrubozrnná sůl 1 dávka
- svazek listové petržele 1 kus
- olivový olej extra virgin 1 dávka
- balzamico ocet z modeny 1 dávka
Rybu pečlivě vykostíme a uděláme si z ní steaky, které nasolíme mořskou hrubozrnnou solí a obalíme v bodlinkách rozmarýnu. Na pánev si dáme přepuštěné máslo a položíme lososa kůží dolů. Zprudka opečeme z obou stran a dáme na plech dodělat do trouby rozpálené na 90 stupňů. Je důležité, aby se losos propekl uprostřed do růžova. Do pánve po rybě si nalejeme vývar a přidáme kousek másla a osolíme, čímž nám vznikne ten nejlepší sosík, kterým lososa nakonec přelijeme.
Brambory povaříme doměkka. Na másle osmažíme cibulku dosklovata. Prošťoucháme brambory s cibulkou a solí.
Na zeleninový salát s bylinkami si pokrájíme rajčata, papriky a promícháme je s natrhaným ledovým salátkem a rukolou. Najemno nasekáme bylinky: oregano, petržel listovou, bazalku, rozmarýn, tymián. Přidáme je s olivovým olejem, balzamikovým octem a solí do salátu a promícháme. Podáváme vychlazené.
Zdroj: Steak z lososa na rozmarýnu; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/steak-z-lososa-na-rozmarynu [On-line 14.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář