Suroviny:
- 3 vejce
- 30 g krupicového cukru
- 50 g hladké mouky
- 1 citron
- 30 g meruňkového džemu
- 60 g kompotovaných jahody bez nálevu
- moučkový cukr
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pánve
Žloutky oddělíme od bílků.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, při šlehání přidáme citronovou kůru a šťávu s ½ citronu.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
Do žloutkové pěny postupně, ručně a střídavě vmícháváme sníh a mouku.
Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve (použijeme pánev s kovovým uchem, abychom ji mohli vložit do trouby).
Ve vyhřáté troubě na 185 °C pečeme dozlatova.
Ještě horkou omeletu vyklopíme na prkénko, potřeme džemem, přepůlíme a krájíme trojúhelníkové výseče, které posypeme moučkovým cukrem a podáváme s jahodami.
Zdroj: Štěpánská omeleta; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1744-stepanska-omeleta/ [On-line 23.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář