- 750 g brambor
300–400 g polohrubé mouky
sůl
250 g slaniny
1 cibule
300 g brynzy
Syrové nastrouhané brambory smícháme s moukou a trochou soli, vyzkoušíme, jestli těsto drží tvar a pokud ano, do osolené vroucí vody zaváříme po menších várkách strapačky. Jakmile vyplavou na hladinu, vložíme je do mísy se studenou vodou, aby se nám neslepily. Poté je scedíme a stejně jako halušky prohřejeme v pánvi s vyškvařenou slaninou, na které jsme předem do zlatova orestovali nasekanou cibuli, a na závěr přidáme brynzu. A pokud tuto specialitu ozdobíme opraženými plátky slaniny a snítkou pažitky, úspěch je zaručen.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/222-strapacky-s-brynzou/
Poslední tip, trik či komentář