4−6 porcí
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička drceného fenyklu
- 7 g sušeného droždí
- 3 lžíce slunečnicového semínka
- 300 ml vody
- mléko na potření
Smícháme všechny sypké ingredience a spolu s vodou vypracujeme hladké těsto, které pomoučené a zakryté utěrkou necháme hodinu kynout.
Kynuté těsto rozválíme, potřeme níže uvedenou pastou, poklademe kusy (špalíčky) šunky a zavineme. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme mlékem, zaprášíme moukou a necháme ještě 20 minut kynout.
Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C dorůžova.
Krájíme jednotlivé porce a podáváme s houbovou omáčkou.
Pasta
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička hořčičného semínka
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce plnotučné hořčice (nejlépe mírně pálivé)
- hrst petrželky a libečku
- 600 g dušené šunky vcelku
Kmín a hořčičné semínko rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, drceným česnekem, hořčicí a nasekanou petrželkou a libečkem.
Omáčka
- 2 šalotky
- 600 g hlívy ústřičné
- 80 g másla
- střik bílého vinného octa
- 300 ml smetany
- muškátový oříšek
- mletý bílý pepř
- sůl
- hrst sekané pažitky
Šalotku nasekáme nadrobno a na másle zpěníme, přidáme natrhanou hlívu ústřičnou, osmahneme, zastříkneme octem, zalijeme smetanou a zredukujeme. Ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Krátce povaříme a podáváme sypané pažitkou.
Zdroj: Šunka pečená v domácím chlebovém těstě; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1641-sunka-pecena-v-domacim-chlebovem-teste/ [On-line 07.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář