Suroviny
Na obalení:
- vanilkový cukr 100 g
- cukr moučka 50 g
Na potření:
- rum 250 ml
- máslo 250 g
Na těsto:
- cukr 30 g
- máslo 25 g
- mléko 250 ml
- hladká mouka 800 g
- droždí 70 g
- sůl 1/2 lžičky
- žloutek 4 ks
- tuk 250 g
Do vlažného mléka dáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout. Mezitím si dáme na vál mouku, do které zamícháme sůl. Uděláme si důlek, do něhož nastrouháme tuk a máslo, přidáme žloutky. Pokud nám kvasnice nakynou zhruba na polovinu, tak je nalijeme na ostatní suroviny a vše důkladně ručně vypracujeme. Hned po vypracování se těsto vyválí a podle libosti nakrájí, naplní a zamotá.
Svatební koláčky klademe na vymaštěný plech jeden vedle druhého. Nenecháme skoro žádné mezery. Koláčky pak budou krásně hranaté. Pečeme asi dvacet minut. Po vytažení z trouby ihned potřeme rumem smíchaným s máslem. Po natření necháme na půl vychladnout a obalíme v cukru.
Zdroj: Svatební koláčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svatebni-kolacky-1 [On-line 09.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář