- půl kila předního hovězího masa s kostí
- 20 dkg játrové zavářky
- 3 mrkve
- petržel
- velký celer
- 2 cibule
- česnek
- pažitka
- petržel kudrnka
- nové koření
- sůl
- pepř
- vejce
- hrubá mouka
- lžíce sádla
- strouhanka
Půl kila předního hovězího masa, očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel, celer, malou cibuli, česnek, dvě kuličky nového koření, pepř a sůl přivedeme do varu, a pak necháme táhnout na malém plameni nejméně tři hodiny. Potom vývar přecedíme, zavaříme do něj játrové knedlíčky a přidáme předem uvařené drobení. Na talíři ozdobíme usekanou pažitkou a petrželkou kudrnkou.
Knedlíčky do polévky – z 20 dkg játrové zavářky, jednoho vejce, dvou stroužků prolisovaného česneku, lžíce sádla, špetky soli a hrsti strouhanky umícháme těsto, ze kterého vyválíme stejně velké kuličky
Drobení do polévky – dvě hrsti hrubé mouky, špetku soli, jedno celé vejce a jednu lžíci vody zpracujeme do tuhého těsta, které pak nastrouháme na „slzičkovém“ struhadle do vroucí osolené vody. Vaří se asi 20 minut. Pak scedíme a propláchneme horkou vodou.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svatecni-hovezi-vyvar-babicky-frantisky
Poslední tip, trik či komentář