reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svatomartinská husa se zelno-zázvorovým pyré, dýňovým ragú a ořechovým knedlíčkem

Ingredience:

  • 1 husa
  • 3 cibule
  • 3 jablka
  • hřebíček
  • badyán
  • kmín
  • sůl
  • 0,7 l svatomartinského vína
  • voda na podlití

Huse odřízneme letky křídel a krk, očistíme ji, naporcujeme a osolíme.

Na dno pekáče vložíme odřezky, cibuli, porce husy, jablka nakrájená na kolečka, přidáme koření, osolíme podlijeme svatomartinským vínem a vodou. Pečeme přiklopené 2 hodiny při 180 °C, poté odklopíme a dopečeme na barvu.

Zelno-zázvorové pyré

  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 100 g másla
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 300 ml portského červeného vína
  • citronová kůra a šťáva
  • sůl

Zelí nakrájíme nahrubo, zázvor nadrobno.

V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme cukrem, necháme ho rozpustit, vložíme zázvor a opečeme, poté vmícháme zelí, opět opečeme, zalijeme portským vínem, ochutíme citronovou kůrou a šťávou, zvolna vaříme doměkka. Vařené nahrubo rozmixujeme.

Dýňové ragú

  • ½ dýně Hokkaido
  • 100 g másla
  • snítka šalvěje
  • krystalový cukr
  • citronová šťáva
  • sůl

Omytou dýni očistíme a nakrájíme na kostky. V pánvi na másle opečeme na nudličky nakrájenou šalvěj, přidáme dýni, opečeme, osladíme, osolíme, zastříkneme citronovou šťávou. Jakmile dýně změkne na skus, je připravená k podávání.

Ořechový knedlíček

  • 500 g starších housek nebo bílý toustový chléb
  • asi 150 ml mléka
  • 150 g vlašských ořechů
  • 3 žloutky
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • 100 g hrubé mouky
  • sníh ze tří bílků

Okraje toustového chleba odkrojíme. Chléb nakrájíme na kostičky, které můžeme v troubě nasucho opéct. Zakápneme mlékem, přidáme žloutky, sůl, nahrubo nalámané ořechy, muškátový oříšek, mouku, zamícháme a vmícháme sníh z bílků. Z těsta tvarujeme koule a vaříme v mírně osolené vodě mírným varem asi 10 minut.

Zdroj: Svatomartinská husa se zelno-zázvorovým pyré, dýňovým ragú a ořechovým knedlíčkem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1507-svatomartinska-husa-se-zelno-zazvorovym-pyre-dynovym-ragu-a-orechovym-knedlickem/  [On-line 08.11.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.