Ingredience:
- 1 husa
- 3 cibule
- 3 jablka
- hřebíček
- badyán
- kmín
- sůl
- 0,7 l svatomartinského vína
- voda na podlití
Huse odřízneme letky křídel a krk, očistíme ji, naporcujeme a osolíme.
Na dno pekáče vložíme odřezky, cibuli, porce husy, jablka nakrájená na kolečka, přidáme koření, osolíme podlijeme svatomartinským vínem a vodou. Pečeme přiklopené 2 hodiny při 180 °C, poté odklopíme a dopečeme na barvu.
Zelno-zázvorové pyré
- 1 menší hlávka červeného zelí
- kousek čerstvého zázvoru
- 100 g másla
- 6 lžic krupicového cukru
- 300 ml portského červeného vína
- citronová kůra a šťáva
- sůl
Zelí nakrájíme nahrubo, zázvor nadrobno.
V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme cukrem, necháme ho rozpustit, vložíme zázvor a opečeme, poté vmícháme zelí, opět opečeme, zalijeme portským vínem, ochutíme citronovou kůrou a šťávou, zvolna vaříme doměkka. Vařené nahrubo rozmixujeme.
Dýňové ragú
- ½ dýně Hokkaido
- 100 g másla
- snítka šalvěje
- krystalový cukr
- citronová šťáva
- sůl
Omytou dýni očistíme a nakrájíme na kostky. V pánvi na másle opečeme na nudličky nakrájenou šalvěj, přidáme dýni, opečeme, osladíme, osolíme, zastříkneme citronovou šťávou. Jakmile dýně změkne na skus, je připravená k podávání.
Ořechový knedlíček
- 500 g starších housek nebo bílý toustový chléb
- asi 150 ml mléka
- 150 g vlašských ořechů
- 3 žloutky
- muškátový oříšek
- sůl
- 100 g hrubé mouky
- sníh ze tří bílků
Okraje toustového chleba odkrojíme. Chléb nakrájíme na kostičky, které můžeme v troubě nasucho opéct. Zakápneme mlékem, přidáme žloutky, sůl, nahrubo nalámané ořechy, muškátový oříšek, mouku, zamícháme a vmícháme sníh z bílků. Z těsta tvarujeme koule a vaříme v mírně osolené vodě mírným varem asi 10 minut.
Zdroj: Svatomartinská husa se zelno-zázvorovým pyré, dýňovým ragú a ořechovým knedlíčkem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1507-svatomartinska-husa-se-zelno-zazvorovym-pyre-dynovym-ragu-a-orechovym-knedlickem/ [On-line 08.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář