reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svíčková, babiččin a chlebový knedlík

Ingredience

  • hovězí roštěnec 1500 g
  • špek 100 g
  • olej 1 dávka
  • zelenina pod svíčkovou 1 sáček
  • bobkový list 1 kus
  • tymián 1 snítka
  • rozmarýn 1 snítka
  • cibule 1 kus
  • smetana na vaření 1 kus
  • hladká mouka 1 lžíce
  • sůl a pepř 1 špetka

na chlebový knedlík:

  • několik krajíců staršího chleba 1 dávka
  • lahůdková cibulka 1 kus
  • anglická slanina 50 g
  • voda 200 ml
  • vejce 1 kus
  • polohrubá mouka 1 dávka
  • sůl 1 špetka

na babiččin knedlík:

  • vejce 1 kus
  • hrnek hrubé mouky 1 dávka
  • hrnek vody 1 dávka
  • sůl 1 špetka
  • rohlík 5 kusů

1. Maso si přes noc naložíme do mořidla a prošpikujeme špekem. Na oleji si zpěníme cibulku a maso na něm necháme ze všech stran zatáhnout a chvíli ho podusíme v tlakovém hrnci. Potom ho i se zeleninou a šťávou dopečeme doměkka v pečicím rukávu v horké troubě.,

2. Na chlebový knedlík potřebujeme starší chleba, který si nakrájíme na kostičky. Na slanině si zpěníme pokrájenou cibulku i s natí a přelijeme jí chleba v míse, přidáme vodu, promícháme, necháme zchladnout a odstát. Přidáme polohrubou či hrubou mouku dle potřeby, žloutek, z bílku si můžeme ušlehat tuhý sníh. Opatrně promícháme a těstem plníme olejem vymazané hrníčky, které dáme do vařící vody asi na dvacet minut vařit. Knedlík obkroužíme a teprve pak ho vyklopíme. Nebo z těsta můžeme v dlaní vyválet koule a dát je vařit do osolené vody, dokud nevyplavou – minimálně to trvá deset minut.

3. Na babiččin knedlík si připravíme směs z hrubé mouky, 1 vejce, vody a špetky soli. Do této směsi přisypeme na kostičky nakrájené rohlíky, směs propracujeme a necháme ji uležet. Poté z těsta vytvoříme koule a vložíme je na několik minut do vroucí vody.

4. Když je hovězí upečené doměkka, doděláme omáčku. Maso vyndáme a do smetany dáme trošku hladké mouky, kterou rozkvedláme a přidáme k rozmixované zelenině. Provaříme, podle potřeby ještě zředíme, dochutíme špetkou cukru, solí, pár kapkami citronu nebo octa – jak to máme rádi. Podáváme s brusinkami, citronovým terčíkem s kopečkem šlehačky nebo jako Zina s divokými naloženými jeřabinami.

Zdroj: Svíčková, babiččin a chlebový knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-babiccin-chlebovy-knedlik [On-line 20.04.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.