Ingredience
- vepřové kotlety s kostí nebo vepřové karé 2 kg
- směs pod svíčkovou (halali) 700 g
- kořenová zelenina (1 mrkev, půl petržele, kousek celeru) 1 dávka
- anglická slanina 250 g
- hladká mouka na zahuštění 1 lžíce
- smetana 150 ml
- hovězí bujón 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
na kynuté knedlíky:
- polohrubá a hrubá mouka (půl na půl) 300 g
- půl kostky droždí 1 dávka
- mléko 150 ml
- sůl 1 špetka
- cukr 1 špetka
1. Nejlépe den předem si naložíme omyté, vykostěné a prošpikované maso do směsi halali – opatrně s nálevem, může být dost ostrý a kyselý! Maso na pekáči zakryjeme alobalem. Druhý den maso vložíme do předehřáté trouby a pod alobalem upečeme vcelku asi 90 – 120 min na 200º. Podle potřeby podléváme vodou. Asi půl hodiny před dopečením odkryjeme. Po dopečení maso vyjmeme a očistíme od veškeré zeleniny.
2. Mezitím si do kastrůlku nalijeme olej. Do rozehřátého oleje nasypeme mouku a děláme světlou jíšku. Tu zalijeme studenou vodou nebo vývarem. Nasypeme tam oddělenou zeleninu a dohromady vaříme asi 10 až 15 minut. Potom omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme přes síto. Opět zahřejeme a na závěr přilijeme smetanu. Už nesmí vřít, aby se nesrazila. Na ozdobu můžeme dát na talíř dát brusinky a citron.
3. Těsto na knedlíky zaděláme stejným způsobem jako pizzu. Necháme nakynout a vytvoříme válečky, které opět necháme kynout. Uvaříme je na páře čtvrt hodiny od bodu varu, po vyndání hned propícháme a ještě zatepla naporcujeme nití.
Zdroj: Svíčková na smetaně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-2 [On-line 04.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář