Ingredience
- zadní hovězí maso 1 kg
- špek 50 g
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 1 kg
- smetana 1 l
- cukr 200 g
- citron 4 kusy
- divoké koření (bobkový list, celý černý pepř, nové koření, tymián a jalovec) 1 dávka
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- cibule 2 kusy
- ocet 100 ml
karlovarské knedlíky:
- rohílky 20 kusů
- vejce 3 kusy
- mléko 100 ml
- nasekaná petrželka 1 svazek
- muškátový květ 1 špetka
- sůl 1 špetka
1. Maso prošpikujeme a orestujeme na tuku.
2. Cibuli a nahrubo nastrouhanou zeleninu orestujeme, přidáme cukr a vytvoříme karamel, přidáme hořčici, ocet a citronovou šťávu. Přidáme trochu vody, provaříme a vlijeme do pekáče, kam vložíme i orestované maso. Pečeme do měkka, maso přeléváme základem. Poté hovězí vyjmeme a základ rozmixujeme. Dochutíme dle potřeby citrónovou šťávou, cukrem, solí, na konci zjemníme smetanou. Většinou již nemusíme zahušťovat.
3. Karlovarské knedlíky: Rohlíky nakrájíme na kostky, přidáme vejce rozkvedlané v mléku, muškátový květ a jemně nasekanou petrželku. Promícháme a tvarujeme větší kuličky. Vaříme v páře asi 20 minut – vyzkoušíme, zda je knedlík uvnitř hotový, ale neměl by se převařit.
Zdroj: Svíčková na smetaně, karlovarský knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-karlovarsky-knedlik [On-line 19.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář