reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svíčková omáčka s karlovarským knedlíkem

  • 1–1 ¼  kg zadního hovězího masa
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 1 velká mrkev
  • ½ celeru
  • 2 větší cibule
  • 1 smetana ke šlehání
  • citron
  • bobkový list (3)
  • nové koření (10)
  • tymián
  • celý pepř (8)
  • podravka (vegeta)
  • máslo 
  • karlovarské  knedlíky:
  • ½ kg hrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 celé vejce3 rohlíky / housky na drobné kostičky (včerejší jsou lepší)
  • 2 dcl mléka

Zeleninu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Do pekáče nebo kastrolu dáme jako základ máslo (¾ ze čtvrt kila). Dáme maso na pekáč, prošpikujeme ho anglickou slaninou (je možné ji jen položit na a pod maso, musí však být nakrájená na úzké nudličky), prosolíme z obou stran, pokapeme citronem, posypeme ½ kávové lžičky prášku do pečiva. Přidáme hodně nakrájené cibule (nemusí být moc na jemno) a koření. Na i pod maso dáme nakrouhanou zeleninu a necháme naložené v lednici dva dny. (Když se nakládá, určitě přelít rozpuštěným máslem, místo aby se dávalo do pekáče na dno.)

Na mírném ohni restujeme maso a zeleninu. Dokud nebude zelenina do světle hněda opečená, pravidelně míchat, poté trochu podlít a nakonec zalít horkou vodou, tak aby maso bylo překryté. Přikryjeme pokličkou a pak cca 2–2,5 hodiny vaříme, dokud maso nebude měkké. Vyndáme maso na talíř, necháme ho vychladnout a až chladnější krájíme. Omáčku přecedíme do jiného kastrolu a propasírujeme veškerou zeleninu přes síto. Omáčku i s kastrolem vrátíme na plotnu, přivedeme k varu. Pak pomaličku vléváme smetanu s moukou (na ¼ litru smetany 2 lžíce hladké mouky – bez cucků, aby byla hladká). Pomalu mícháme, necháme chvíli vařit (7–10 minut), aby mouka nebyla cítit. Jako ozdobu můžeme použít trochu šlehačky, brusinky na mističku, popř. efektně naaranžovaný plátek citronu.

Karlovarské knedlíky
Než začneme zadělávat těsto, dáme vařit vodu. Do mouky vmícháme sůl a prášek do pečiva, vajíčko a trochu mléka. Dále přidáme rohlíky a hodně propracujeme. Uděláme dva knedlíky – musí mít hodně vody, aby mohly plavat. Vaříme půl hodiny.

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


9 × = dvacet sedm


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.