- 1 kg hovězí svíčkové
1 kg listového těsta
čerstvé bylinky (petrželka, pažitka)
200 g žampionů
citrónová kůra
2 zelené cibulky
4 sardelky (sardelové řezy)
1 vajíčko na potření
sůl
pepř
olej
na omáčku:
- 4 žloutky
2 dl suchého bílého vína
2 dl vývaru
200 g přepuštěného másla
sůl
bílý pepř
čerstvý estragon
vinný ocet
na přílohu:
- 1 kg malých brambor
mražený hrášek
čerstvá karotka
malé cukety
máslo
cukr
bílý pepř
sůl
Svíčkovou převážeme provázkem, opepříme, osolíme, opečeme zprudka na oleji. Po zchladnutí odstraníme provázek, maso obalíme ze všech stran směsí z jemně nasekaných bylinek, cibulky, nastrouhaných žampionů, nakrájených sardelek, soli, pepře a citronové kůry. Ze směsi předtím pomocí látkového ubrousku vymačkáme vodu, aby nám listové těsto při pečení nepopraskalo. Maso poté zabalíme do plátu listového těsta, ozdobíme mřížkou a potřeme žloutkem. Pečeme 10 minut na 200 stupňů a poté na 120 do zlatova.
Těsně před podáváním si připravíme omáčku . Na horké vodní lázni šleháme vlažný silný vývar a žloutky. Až směs začne houstnout a vytvoří pěnu, za stálého míchání přilijeme kapku octa, trochu bílého vína, osolíme, opepříme a velmi opatrně přiléváme přepuštěné máslo. Jakmile omáčka zhoustne, přidáme nasekaný estragon. Krémovou omáčku nesmíme přehřát, aby se nezačala srážet.
Jako přílohu si připravíme vařené brambory a na másle krátce orestovanou cuketu, kterou osolíme a ochutíme pepřem, dále na másle orestovanou karotku a hrášek, které rovněž dochutím solí, pepřem, ale také lehce osladíme.
Poté na talíře servírujeme plátky svíčkové spolu s omáčkou Béarnaise, bramborami a zeleninou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/63-svickova-wellington-s-omackou-bearnaise-bramborami-a-dusenou-zeleninou/
Poslední tip, trik či komentář