reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svíčková Wellington s omáčkou Béarnaise, bramborami a dušenou zeleninou

  • 1 kg hovězí svíčkové
    1 kg listového těsta
    čerstvé bylinky (petrželka, pažitka)
    200 g žampionů
    citrónová kůra
    2 zelené cibulky
    4 sardelky (sardelové řezy)
    1 vajíčko na potření
    sůl
    pepř
    olej

na omáčku:

  • 4 žloutky
    2 dl suchého bílého vína
    2 dl vývaru
    200 g přepuštěného másla
    sůl
    bílý pepř
    čerstvý estragon
    vinný ocet

na přílohu:

  • 1 kg malých brambor
    mražený hrášek
    čerstvá karotka
    malé cukety
    máslo
    cukr
    bílý pepř
    sůl

Svíčkovou převážeme provázkem, opepříme, osolíme, opečeme zprudka na oleji. Po zchladnutí odstraníme provázek, maso obalíme ze všech stran směsí z jemně nasekaných bylinek, cibulky, nastrouhaných žampionů, nakrájených sardelek, soli, pepře a citronové kůry. Ze směsi předtím pomocí látkového ubrousku vymačkáme vodu, aby nám listové těsto při pečení nepopraskalo. Maso poté zabalíme do plátu listového těsta, ozdobíme mřížkou a potřeme žloutkem. Pečeme 10 minut na 200 stupňů a poté na 120 do zlatova.
Těsně před podáváním si připravíme omáčku . Na horké vodní lázni šleháme vlažný silný vývar a žloutky. Až směs začne houstnout a vytvoří pěnu, za stálého míchání přilijeme kapku octa, trochu bílého vína, osolíme, opepříme a velmi opatrně přiléváme přepuštěné máslo. Jakmile omáčka zhoustne, přidáme nasekaný estragon. Krémovou omáčku nesmíme přehřát, aby se nezačala srážet.
Jako přílohu si připravíme vařené brambory a na másle krátce orestovanou cuketu, kterou osolíme a ochutíme pepřem, dále na másle orestovanou karotku a hrášek, které rovněž dochutím solí, pepřem, ale také lehce osladíme.
Poté na talíře servírujeme plátky svíčkové spolu s omáčkou Béarnaise, bramborami a zeleninou.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/63-svickova-wellington-s-omackou-bearnaise-bramborami-a-dusenou-zeleninou/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.