Ingredience
- medailonky z pravé hovězí svíčkové (750 g) 750 g
- pepř 0.5 g
- sůl 15 g
- tuk 15 g
- drůbeží játra 100 g
- máslo 75 g
- rajčatového protlak 75 g
- vývar (bujón) 100 g
- cukr 15 g
- sádlo 1 dávka
- cukr 4 lžíce
- rajský protlak 1 kus
- šípkové zavařeniny 200 g
- červené víno 50 ml
- slanina 10 plátků
- na brambory:
- brambory 900 g
- cibule 1 kus
- máslo 250 g
- na salát:
- rajčata 900 g
- mini mozzarelly (kuličky) 375 g
- sůl 10 g
- balzamikový ocet 15 ml
Hlavní chod:
Svíčkové řezy „opera“, šťouchané brambory, rajče s mozzarellou a balzamikovým octem
Postup:
1. Příprava jedné porce řezů: Z odblaněné svíčkové ukrojíme přes vlákno 2 řezy – plátky mírně naklepeme rukou, osolíme, opepříme a rychle je opečeme na tuku se dvěma tenkými plátky slaniny. Opečené řezy i slaninu vyjmeme.
2. Do výpeku vložíme očištěná a opláchnutá drůbeží játra nakrájená na drobnější plátky nebo kousky, krátce osmahneme, přidáme máslo, rajčatový protlak a vývar a krátce podusíme, šťávu s játry mírně přisladíme, přidáme víno, znovu velmi krátce podusíme a podle potřeby přisolíme.
3. Opečené řezy svíčkové přelijeme šťávou s játry, ozdobíme opečenými plátky slaniny a ihned podáváme s brambory a zeleninovou přílohou.
4. Dáme si vařit brambory ve slupce na šťouchané brambory. Když se nám brambory vaří, tak si na másle osmažíme cibuli na male kostičky. Po uvaření brambory slijeme, rozšťoucháme je i se slupkou, přidáme cibuli, máslo, sůl a ihned expedujeme.
5. Na rajčata s mozzarellou talíř poklademe plátky rajčat, do středu talíře dáme kuličky mozzarelly. Osolíme a pokapeme balzamikovým octem, zdobíme bazalkou.
Zdroj: Svíčkové řezy „Opera“; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickove-rezy-opera [On-line 11.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář