Suroviny:
- 4 lžičky másla
- 4 velká zralá rajčata, nasekaná najemno
- čerstvé “jižní” bylinky podle chuti (tymián, bazalka, oregano, petrželka, …)
- 100g výrazného sýra podle chuti (nejlépe Grana Padano, ale lze naopak použít fetu nebo mozzarellu)
- sůl a pepř
- 8 vajíček
- 4 lžíce smetany
1) V míse (ale ideálně v průsvitné plastové odměrce, abychom pak lépe odhadli třetiny směsi) smícháme vajíčka se smetanou a solí. Přidáme rajčata pokrájená najemno (je to třeba, jinak pak omeletu nepřehneme bez potrhání), a lístky bylinek.
2) Třetinu této směsi nalijeme na pánev vymaštěnou jednou lžičkou másla, rozlijeme po celé pánvi , několikrát odhrneme ode dna (tím se nám vajíčka částečně udělají, protože i ta horní se dostanou dolů), a pak necháme na velmi mírném plameni pod pokličkou tuhnout další cca 3 minuty. Poté ji zkusíme nadzvednout na okrajích dřevěnou špachtlí, posypeme strouhaným sýrem a přeložíme tak, aby byl vidět rub i líc.
3) Přesuneme omletu na talíř ozdobíme troškou čerstvých rajčat a bylinek. A protože je omeleta přeložená napůl, druhou polovinu talíře vyplníme salátem.
Zdroj: Sýrová omeleta s čerstvými rajčaty; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-na-bleskovky-od-karoliny?special=773951 [On-line 20.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář