Ingredience
- čedar 140 g
- žervé 260 g
- větší stroužek česneku 1 kus
- svazek jarní cibulky 1 kus
- sáčky mleté papriky 2 kusy
- sůl a pepř 1 špetka
- olej 1 kapka
na salát:
- směs listových salátů (polníček, rukola, dubníček, lollo roso apod.) 1 dávka
- cherry rajčátka 1 dávka
- piniové oříšky 1 g
- pažitka 1 dávka
- olivový olej 1 kapka
- ocet balzamico 1 kapka
- citron 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
na domácí housky:
- hl. mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr 1 lžička
- tuk (hera) 50 g
- vejce 1 kus
- bílek na potření 1 dávka
- sušené droždí 30 g
- vlažné mléko 125 ml
- sůl 10 g
Na pánvičce necháme na lžičce oleje mírně zesklovatět cibulku s najemno rozdrceným česnekem (cca 3 minuty) a stáhneme z plamene. V misce rozmícháme žervé s najemno nastrouhaným čedarem a přidáme cibulku s česnekem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Dáme do potravinové folie a vytvarujeme šest válečků, které necháme v lednici ztuhnout. Vyjmeme z folie, tři válečky obalíme v mleté paprice, tři ponecháme a vložíme ještě na chvíli do lednice. Ingredience na salát natrháme, rajčata nakrájíme do misky, promícháme a zalijeme připravenou rozšlehanou zálivkou z olivového oleje, balzamika, soli, pepře a citronové šťávy. Na pečivo si zaděláme kvásek z droždí, cukru, 2 lžic mouky a trochy mléka. Necháme 5 minut v teple nakynout. Mezitím promícháme obě mouky se solí a rozehřejme tuk. Spolu s ním si ohřejeme máslo, aby zůstalo vlažné. Poté přidáme tekutinu, kvásek a vajíčko do mouky a vypracujeme hladké těsto. To necháme dvě hodiny kynout v teple. Následně ho vyklopíme na pomoučenou podložku, rozdělíme na čtyři díly. Z nich vyválíme váleček, který rozdělíme na osm stejných kusů. Z nich upleteme housky, které necháme ještě půl hodiny v teple. Pak je potřeme bílkem, posypeme sezamem a pečeme na 200 °C asi 5 až 10 minut.
Zdroj: Sýrová paštika, lehký salát, pečivo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/syrova-pastika-lehky-salat-pecivo [On-line 09.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář