Suroviny
- mung dal (malé fazole) 200 g
- voda 2 l
- bobkový list 3 ks
- máslo 3 lžíce
- sůl 2,5 lžičky
- hořčičné semínko 1 lžíce
- kmín 1 lžička
- chilli paprička 2 ks
- nastrouhaný zázvor 2 lžičky
- česnek 3 stroužky
- kurkuma 1 lžička
- rajčata 5 ks
- citronová šťáva 2 lžíce
- čerstvý korinadr 1 lžíce
Na pánev dáme mung dal a na středním ohni pražíme 4 – 5 minut, při neustálém míchání dokud většina semínek není světle hnědá. Pak dáme fazolky do kovového sítka, omyjeme pod studenou vodou a vrátíme do hrnce. Přidáme vodu, bobkový list, máslo a sůl a přivedeme k varu. Přikryjeme a vaříme na středním ohni půl hodiny.
Mezitím si dáme na pánev hořčičná semínka s trochou másla. Když jsou „vypráskaná“ přidáme rychle kmín, chilli, zázvor, česnek a kurkumu. Zamícháme s kořením, přidáme rajčata, opět promícháme a společně povaříme dvě minuty. Takto připravená rajčata přidáme do polévky pod pokličku a povaříme, až se vše uvaří a změkne. Nakonec přidáme citronovou šťávu a listy koriandru. Dobře promícháme a servírujeme horké s Indickým chlebem nebo rýží.
Zdroj: Tamatar mung dal; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tamatar-mung-dal [On-line 02.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář