- jablka 1 kg
- vyválené listové těsto 1 balení
- šťáva z 1 citrónu
- rum – cca 1 panák
- skořicový cukr 1 balení
- máslo 125 g
- rozinky či ořechy dle chuti 1 dávka
Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na tenké plátky. Ochutíme citronovou šťávou. Formu vymažeme máslem a vyskládáme do ní jablka až po okraj. Pokud chceme do koláče přidat rozinky nebo ořechy, smícháme je s jablky a touto směsí vyložíme formu. Směs zakryjeme tence vyváleným plátem listového těsta, které ořízneme podle tvaru formy. Propícháme ho vidličkou, aby během pečení nevyběhlo. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Skořicový přeliv na koláč si připravíme tak, že v hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme skořicový cukr a rum dle chuti, mícháme, dokud směs nezhoustne. Upečený koláč vyklopíme a ještě teplý ho polijeme vzniklým přelivem.
Zdroj: Tarte tatin; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tarte-tatin [On-line 5.9.2012]
Poslední tip, trik či komentář