Suroviny
- rozinky namočené v rumu
- cukr moučka 1 lžíce
- hladká mouka 250 g
- vlašské ořechy
- ocet 1 lžíce
- rozehřáté máslo 40 g
- teplá voda 1 dcl
Na náplň:
- strouhaná jablka
- skořicový cukr
Mouku s cukrem prosejeme a přidáme rozehřáté máslo. Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody.
Těsto necháme odpočinout asi půl hodiny v teple zakryté, aby neoschlo. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit na něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde těžce rozválet.
Pak těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35×30 cm (podle délky plechu), a po celé ploše poklademe jablky, posypeme skořicovým cukrem, drcenými ořechy a rozinkami a zabalíme. Přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C, až závin zrůžoví.
Zdroj: Tažený štrůdl; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tazeny-strudl-0 [On-line 08.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář