Suroviny
- polohrubá mouka 150 g
- máslo 40 g
- mléko 100 ml
- cukr krupice 40 g
- sušené droždí 10 g
- strouhaný muškátový oříšek špetka
- sůl špetka
- žloutek 2 ks
- čerstvé jahody 1 miska
- jahody
Drobenka
- polohrubá mouka 200 g
- máslo 50 g
- moučkový cukr 50 g
Do mouky nasypeme sušené kvasnice, promícháme, přidáme špetku soli a muškátového oříšku, opět promícháme. Přidáme máslo, teplejší mléko (ne horké), cukr, žloutky, vše dobře zamícháme a necháme kynout 30 až 40 minut.
Mezitím si připravíme drobenku. Na pánvičce rozehřejeme cukr a máslo, přisypeme mouku a mícháme, dokud se nezačne vše drolit, necháme vychladnout. Kynuté těsto navrstvíme do formy, poklademe jahodami, posypeme drobenkou a koláč dáme hned péct do předehřáté trouby na 150 stupňů dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme a před podáváním můžeme ještě pocukrovat.
Zdroj: Tchýnin jahodový koláč; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tchynin-jahodovy-kolac [On-line 07.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář