Potřebujeme:
- 1 kg telecí kýty (pokrájené na kostky),
- 400 ml silného hovězího, nebo kuřecího bujónu,
- 250 g smetany
- 200 g čerstvých žampiónů,
- 25 cl suchého bílého vína,
- 1 žloutek,
- 3 – 4 mrkve pokrájená na kostky,
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno,
- šťávu z 1/2 citrónu,
- toustový chleb,
- máslo, sůl, pepř,
- nasekanou petržel
Na přílohu:
- rýži a sezónní zeleninu
Telecí maso nakrájíme na větší kostky. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme (mrkev na kolečka, cibuli na menší kousky). V hrnci necháme rozpustit máslo, orestujeme zeleninu, cibuli a nakonec přidáme maso. Maso orestujeme a dusíme ve vlastní šťávě. Šťávu vydusíme a zalijeme vínem. Víno necháme vyvařit. Zalijeme vývarem a necháme dusit doměkka. Oloupeme si žampióny. Nožičky orestujeme a přidáme k dušenému masu. Hlavičky orestujeme na másle s tymiánem. Měkké maso vyjmeme a do omáčky přidáme plátek toustového chleba na zahuštění. Přidáme smetanu a vše důkladně ochutíme. Omáčku vmixujeme do hladka. Ochutíme citrónovou šťávou. Hotovou omáčku zjemníme žloutkem. Pozor dále nevaříme. Ve finále na jídlo přidáme orestované žampióny s nasekanou plochou petrželí. Kdo má rád přidá malou cibulku, orestovanou na másle a podušenou na víně. Sezónní zeleninu podusíme na másle s vínem. A podáváme s rýží.
Zdroj: Telecí Blanquette s jasmínovou rýží; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/teleci-blanquette-s-jasminovou-ryzi-28-4.html [On-line 29.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář