reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Telecí Blanquette s jasmínovou rýží

Potřebujeme:

  • 1 kg telecí kýty (pokrájené na kostky),
  • 400 ml silného hovězího, nebo kuřecího bujónu,
  • 250 g smetany
  • 200 g čerstvých žampiónů,
  • 25 cl suchého bílého vína,
  • 1 žloutek,
  • 3 – 4 mrkve pokrájená na kostky,
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno,
  • šťávu z 1/2 citrónu,
  • toustový chleb,
  • máslo, sůl, pepř,
  • nasekanou petržel

Na přílohu:

  • rýži a sezónní zeleninu

Telecí maso nakrájíme na větší kostky. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme (mrkev na kolečka, cibuli na menší kousky). V hrnci necháme rozpustit máslo, orestujeme zeleninu, cibuli a nakonec přidáme maso. Maso orestujeme a dusíme ve vlastní šťávě. Šťávu vydusíme a zalijeme vínem. Víno necháme vyvařit. Zalijeme vývarem a necháme dusit doměkka. Oloupeme si žampióny. Nožičky orestujeme a přidáme k dušenému masu. Hlavičky orestujeme na másle s tymiánem. Měkké maso vyjmeme a do omáčky přidáme plátek toustového chleba na zahuštění. Přidáme smetanu a vše důkladně ochutíme. Omáčku vmixujeme do hladka. Ochutíme citrónovou šťávou. Hotovou omáčku zjemníme žloutkem. Pozor dále nevaříme. Ve finále na jídlo přidáme orestované žampióny s nasekanou plochou petrželí. Kdo má rád přidá malou cibulku, orestovanou na másle a podušenou na víně. Sezónní zeleninu podusíme na másle s vínem. A podáváme s rýží.

Zdroj: Telecí Blanquette s jasmínovou rýží; TV Nova Tescoma s chutí  http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/teleci-blanquette-s-jasminovou-ryzi-28-4.html [On-line 29.04.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.