- 1 kg telecí kýty
400 g slaniny
200 g másla
2 celery
2 mrkve
2 petržele
2 l hovězího vývaru
1 l smetany
100 g hladké mouky
rozmarýn
tymián
bílý pepř
sůl
Maso rozkrojíme na co největší plát, rozklepeme, osolíme, opepříme a svineme do válečku, který převážeme provázkem, prošpikujeme a vložíme do máslem vymazaného pekáče i se zbytkem slaniny. Zasypeme nahrubo nakrájenou zeleninou, lehce osolíme, podlijeme trochou vývaru a asi hodinu a půl pečeme na 180 stupňů. Až maso změkne, necháme ho vystydnout, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky, které před podáváním přihřejeme. A připravíme si omáčku: Zeleninu krátce provaříme s výpekem z masa a bylinkami, a potom do hladka rozmixujeme. Přidáme smetanu a chceme-li omáčku hutnější, zahustíme jíškou. Opět provaříme a podle chuti dosolíme. A chceme-li omáčku skutečně jemnou, na závěr ji přecedíme. Podáváme nejlépe se svátečním knedlíkem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/175-teleci-kyta-s-celerovou-omackou/
Poslední tip, trik či komentář