Suroviny:
- telecí medailonky
- hlíva ústřičná
- máslo
- rostlinný olej
- šalotka
- bílé víno
- citron
- smetana
- sůl, pepř
- tymián
- petržel
Telecí medailonky z obou stran osolíme a opepříme. Nenaklepáváme, jen je necháme chvilku při pokojové teplotě odpočinout.
Mezitím nahřejeme pánev, hlívu ústřičnou natrháme na kousky. Do pánve kápneme olej a medailonky celkem zprudka orestujeme. Ochutíme snítkou tymiánu. Je potřeba udržovat teplotu pánve tak, aby se maso stále peklo, ale nepřipalovalo. Pečeme dozlatova. Medailonky by měly být na dotyk pružné.
Po upečení maso vyjmeme, odstraníme snítku tymiánu a do pánve vhodíme nasekanou šalotku, houby a kousek másla. Houby dochutíme solí a pepřem. Bude to trvat jen chvilku, než hlíva změkne. V pánvi se připečou šťávy z masa a z hub, proto přilijeme asi 1 dcl bílého vína, to na sebe naváže připečenou šťávu. Zalijeme kapkou smetany a citronovou šťávou, přihodíme nasekanou petrželku, promícháme a můžeme servírovat.
Zdroj: TELECÍ MEDAILONKY S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/recepty-z-teleciho-z-jednicky-noveho-ted-vari-sef?special=758795 [On-line 26.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář