6−8 porcí
Nepřekonatelný pokrm, který vyniká svojí jemností a lahodnou chutí. Omáčka je smetanová s jemně navinulou chutí. K poctivě připravenému masu perfektně ladí jemné domácí nudle.
- 1 kg telecí plece bez kosti nebo telecího ořezu
- olej
- 200 g cibule
- 1 lžíce červené mleté papriky
- asi ¾ litru vody
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 250 ml smetany
- citrón
- sůl
- petrželka
Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Na oleji opečeme cibuli dosklovata, na ni osmahneme maso, přidáme mletou papriku, krátce osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem a zakryté dusíme. Když je maso téměř měkké, zahustíme máslem utřeným s moukou a ještě dvacet minut povaříme. Na závěr zjemníme smetanou, dochutíme citrónovou šťávou a solí. Podáváme s domácími nudlemi a sypeme sekanou petrželkou.
Domácí nudle
- 360 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 2−3 lžíce vody
Těsto na nudle připravíme jednoduchým způsobem – promícháme a prohněteme mouku s vejci a vodou. Těsto je tužší, necháme ho čtvrt hodiny odpočinout pod miskou nebo kastrolem, poté z něj vyválíme tenkou placku, necháme oschnout, nakrájíme širší nudle, necháme opět chvíli proschnout a zaváříme v osolené vodě.
Scedíme, krátce propláchneme čistou vodou a podáváme.
Zdroj: Telecí na paprice s domácími nudlemi; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1036 [On-line 16.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář