6 porcí
- 1 kg telecí plece nebo kýty
- 80 g pancetty na špikování
- 80 g pancetty do základu
- 4 lístky šalvěje
- 2 bílé cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- olivový olej
- 400 ml suchého bílého vína
- 80 g másla
Telecí kýtu prošpikujeme klínky pancetty, osolíme, proložíme lístky šalvěje a svážeme provázkem, abychom z masa vytvarovali pěkný váleček.
Druhou část pancetty nakrájíme na kostičky, stejně tak cibuli. Řapíkatý celer a mrkev krájíme na větší kousky.
Na troše olivového oleje opečeme maso, nejlépe v pekáči ze všech stran, do základu vsypeme všechnu nakrájenou zeleninu i pancettu, opečeme, podlijeme vínem, přidáme máslo a při 175 °C pečeme doměkka, cca 1,5−2 hodiny.
smetanová cuketa
- 600 g zelené cukety
- 600 g žluté cukety
- 80 g másla
- 200 g zakysané smetany (crème fraîche)
- hrst plocholisté petrželky
- muškátový oříšek
- sůl
Z cuket pomocí škrabky na brambory naškrábeme dlouhé tenké plátky. Na rozehřátém másle je osmahneme, ochutíme muškátovým oříškem, nasekanou petrželkou, vmícháme zakysanou smetanu a osolíme.
bylinková strouhanka
- ½ francouzské bílé bagety
- směs bylinek (šalvěj, estragon, pažitka)
Z bagety okrájíme kůrku, nadrobíme na drobky, nasucho pečeme, přidáme bylinky, jakmile se rozvoní, odstavíme.
na podávání
- 100 g přepuštěného másla
Servírujeme plátek masa, zeleninu, cuketu, posypeme strouhankou a přelijeme přepuštěným máslem.
Zdroj: Telecí pečeně na bílém víně se smetanovou cuketou a bylinkovou strouhankou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1625-teleci-pecene-na-bilem-vine-se-smetanovou-cuketou-a-bylinkovou-strouhankou/ [On-line 28.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář