Na 4 porce
- 4 telecí řízky, necelé 1 cm vysoké
- 4 rozšlehané vejce
- strouhanka na obalení
- hladká mouka na obalení
- přepuštěné máslo na smažené řízků
- sůl
- 1 citron nakrájený na měsíčky
Bramborový salát
- 750 g brambor, nejlépe nových
- 6 jarních nadrobno nakrájených cibulek
- 100 ml extravirgin olivového oleje
- čerstvá štáva ze dvou citrónů
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- čerstvě mletý barevný pepř
Přepuštěné máslo
Připravíme si přepuštěné máslo. V hrnci na mírném ohni zahřejeme kostku másla a děrovanou naběračkou sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Jakmile se máslo rozpustí, slijeme jej do jiné nádoby. Na dně by měli zůstat mléčné usazeniny, které způsobují přepalování. Máslo necháme vychladnout, můžeme jej uchovat v lednici i pro další využití.
Na jarní salát omyjeme a očistíme brambory. Uvaříme je v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Poté brambory nakrájíme na silnější plátky a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou cibulku.
V misce vyšleháme hořčici s citrónovou šťávou a tenkým pramínkem přidáváme olivový olej. Přidáme do mísy k bramborám a důkladně a opatrně promícháme. Osolíme a opepříme.
Řízky podélně rozřízneme a rozevřeme jakou knihu. Přikryjeme mikrotenovou folií a rozklepeme na výšku půl centimetru.
Maso zlehka osolíme a obalíme nejprve v mouce, pak rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Řízky smažíme do zlatova na přepuštěném másle.
Podáváme s měsíčkem citronu a porcí jarního salátu.
Dobrou chuť
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [13.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář