Suroviny
- telecí kýta 750 g
- sůl
- šalvěj 15 lístků
- parmská šunka 15 plátků
- hladká mouka 5 lžic
- olivový olej 150 ml
- bílé suché víno 250 ml
- máslo 30 g
- lístky šalvěje na ozdobu
Na šťouchané brambory:
- brambory 500 g
- olivový olej 500 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- bílé víno nebo lžíce vinného octa 50 ml
Telecí maso si naporcujte na řízky. Lehce osolte (parmská šunka je sama o sobě dost slaná) a opepřete. Plátek šunky položte na pracovní plochu. Na něj dejte 2 šalvějové lístky a na ty plátek masa. Šunku přeložte přes maso a upevněte párátkem. Opakujte s ostatními plátky masa.
V pánvi rozehřejte dvě lžíce másla. Opékejte telecí plátky ve dvou várkách – dvě minuty po každé straně. Uchovejte horké.
Nahrubo nasekejte zbylou šalvěj, rozpusťte zbylé máslo, přidejte česnek a opékejte asi minutu. Přihoďte šalvěj, přilijte víno a míchejte další minutu, až šťáva trochu zhoustne.
Brambory uvaříme do měkka, posolíme, smícháme se lžící olivového oleje a vína nebo vinného octa.
Zdroj: Telecí saltimbocca; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/teleci-saltimbocca [On-line 10.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář