TEMPURA
Potřebjeme:
- 20 krevet
- 1 malou cuketu
- 20 hub shiitake
- 1 menší ředkev
- 2 červené cibule
- 150 g pšeničné mouky a kukuřičné mouky
- 1 vejce
- rostlinný olej na smažení
- LED !
Všechny ingredience nakrájíme na přiměřené kousky.
Vejce rozbijeme do misky, přidáme mouku a ledovou vodu, rychle smícháme a necháme vychladit. Není na škodu mít v těstíčku nerozšlehané větší kousky mouky. Olej zahřejeme na vysokou teplotu. Ingredience postupně obalíme v těstíčku a osmažíme v rozpáleném oleji – začínáme se zeleninou. Pěnu z oleje a opadané kousky těstíčka sbíráme z povrchu oleje pomocí sítka. Když jsou všechny kousky usmažené, položíme je na ubrousek, aby se vsákl nadbytečný olej. Naaranžujeme na talíř a podáváme.
Pro zpestření chuti doporučujeme japonskou sójovou omáčku nebo omáčku Teriyaki a nastrouhanou, vody zbavenou ředkev.
TERIYAKI OMÁČKA
Potřebujeme:
- 125 ml japonské sojové omáčky
- 2 lžice mirin vína (z rýže), nebo sherry
- 1 lžíci rostlinného oleje (ne olivový)
- 1 lžíci cukru
- 2 lžíce rybího (nebo kuřecího) vývaru
V kastrolku přivedeme vše do varu a mícháme, až se cukr rozpustí. Omáčka vydrží několik dní v chladničce.
Zdroj: Tempura a teriyaki omáčka; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/tempura-a-teriyaki-omacka-12-12-2014.html [On-line 19.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář