Suroviny
- opečená chilli pasta čtvrt šálku
- krevety, oloupané, očištěné s ocáskem 10 až 15 kusů
- galangal 5 až 6 plátků
- citronová tráva 2 až 3 stonky
- kaffirové nebo limetové listy 3 až 4
- drůbeží vývar 500 ml
- rybí omáčka 3 polévkové lžíce
- limetová šťáva 3 polévkové lžíce
- chilli papričky 5 kusů
- žampiony 4 kusy
- listy koriandru 4
- rostlinný olej
Na chilli pastu:
- šalotka 10 kusů
- česnek 10 stroužků
- sušené krevety 3 lžíce
- sušené dlouhé chilli papričky 7
- tamarindová šťáva 3 lžíce
- limetová šťáva 3 lžíce
- palmový cukr 6 lžice
- krevetová pasta 1 lžička
- rostlinný olej
Ve woku na oleji opečeme na plátky nakrájený česnek a šalotky do zlatova, poté šalotky a česnek necháme na cedníku okapat, osušíme papírovou utěrkou a přendáme do mixéru. V tom samém oleji také opečeme sušené krevety a čili papričky 1-2 minuty, osušíme a přidáme do mixéru s limetovou a tamarinovou šťávou, krevetovou pastou a cukrem.
Všechny ingredience pořádně rozmixujeme na hladkou pastu, poté přidáme 100ml oleje v kterém jsme opékali ingredience a opět krátce rozmixujeme. Tuto pastu vložíme do čistého kastrůlku a krátce povaříme, poté pastu vychladíme, vložíme do uzavíratelné nádoby a dáme do lednice. Ve vývaru povaříme citronovou trávu, galangan, kefírový listy. Přidáme čili pastu, rybí omáčku, žampiony, krevety a čili papričky.
Na závěr dochutíme citronovou štávou a přidáme listy koriandru.
Zdroj: Tom yum Koong; Ohnivý kuře – pod pokličkou - TV Prima http://web.iprima.cz/kure/pod-poklickou/tom-yum-koong [On-line 01.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář