Suroviny
Tortilla:
- kukuřičná a bezlepková mouka
- sůl
- ocet
- voda
Náplň tortill:
- červená paprika 2 ks
- zelená paprika 2 ks
- žlutá paprika 1 ks
- černé fazole 100 g
- cibule 1 ks
- cherry rajčátka 300 g
- několik listů ledového salátu
- římský kmín
- sůl
- pepř
- chilli
Guacamole:
- zralé avokádo 2 ks
- sůl
- cibulka
- sladká paprika
- římský kmín
- česnek
- chilli paprička
- oregano
- zakysaná smetana 100 ml
- limetková šťáva
Jogurtovo-česnekový dip:
- zakysná smetana 2 lžíce
- bílý jogurt 250 ml
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř
Salsa:
- loupaná rajčata 1 plechovka
- sůl
- chilli koření 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- koriandr 1 lžička
Placka: z kukuřičné mouky, soli, lžičky octa a vody vypracujeme tuhé těsto, které vyválíme na tenké placky a pečeme buďto suché na plotýnce nebo na nevymazané teflonové pánvi.
Náplň: papriky a cibuli nakrájíme na tenké nudličky, cherry rajčátka nakrájíme na čtvrtky, cibuli spaříme horkou vodou. K surovinám v míse přidáme olivový olej a koření a necháme chvíli nasáknout.Mezitím rozpálíme pánev a zeleninovou směs zprudka orestujeme, až změkne. Ubereme teplotu a postupně přidáme fazole.Zredukujeme šťávu a nakonec přidáme na kousky natrhaný ledový salát.
Jogurtovo-česnekový dip: česnek utřeme nebo nastrouháme nadrobno a přidáme do předem připraveného bílého jogurtu. Můžeme přidat i asi dvě lžíce zakysané smetany. Osolíme, opepříme, a dobře promícháme.
Guacamole: avokádo oloupeme a nakrájíme na kousky, smícháme s kořením, zjemníme zakysanou smetanou, v případě potřeby přidáme trošku vody.
Mexická salsa: rajčata vyklopíme do kastrůlku a podusíme. Přidáme česnek, koriandr, chilli a trochu vody. Svaříme do požadované hustoty omáčky.
Zdroj: Tortilla ala Maya; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tortilla-ala-maya [On-line 13.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář