Suroviny
- vepřové maso (kýta) 1,5 kg
- cibule 4 ks
- česnek 5 stroužků
- gulášové koření 2 lžičky
- sladká paprika 3 lžičky
- pálivá paprika 1 lžička
- solamyl 3 lžíce
- masox 2 kostky
- rajčatový protlak 1 balení
- sůl
Karlovarský knedlík:
- rohlíky nebo housky 400 g
- vejce 3 ks
- mléko 250 ml
- hrubá mouka 150 g
- petrželka
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
Nakrájené maso na kostky vložíme do připraveného pekáče, cibuli nakrájíme najemno, stroužky česneku nasekáme, přidáme na maso, zasypeme kořením (gulášové, sladká a pálivá paprika), přidáme solamyl, rozdrobíme kostky masoxu, osolíme, přidáme rajský protlak, zalijeme vodou, navrch nakrájíme čerstvou papriku, přikryjme a vložíme asi na hodinudo již předehřáté trouby na 250°C.V žádném případě během pečení neotvíráme, nemícháme a už vůbec nekoukáme dovnitř!
Karlovarský knedlík: pečivo nakrájíme na kostičky, které dáme na sucho opéct do trouby.Necháme vychladnout, poté přidáme mléko se žloutky, mouku, petrželku, sůl a muškátový květ. Opatrně promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Pokud je těsto příliš husté, přilijeme mléko. Těsto musí mít konzistenci bramborákového těsta. Připravíme si potravinářskou fólii a naneseme část těsta. Zabalíme jako bonbon. Dáme vařit do parního hrnce asi na 20 minut. Je možné vařit i ve vodě. Toto množství stačí na 3 šišky knedlíků. Podáváme a porcujeme podobně jako houskové knedlíky.
Zdroj: Troubový guláš s karlovarským knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/troubovy-gulas-s-karlovarskym-knedlikem [On-line 20.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář