na linecké těsto:
- 160 g hladké mouky
110 g másla
50 g cukru moučky
1 vejce
1 citron
na tvarohovou náplň:
- 250 ml šlehačky
250 g tučného tvarohu
3 vejce
70 g cukru krystal
1 citron
na ozdobení:
- lesní ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny)
želírovací hmota
Z hladké mouky, rozpuštěného vlažného másla, cukru, vejce a strouhané citrónové kůry uhněteme pevné těsto. Pracujeme svižně, aby se těsto tzv. „nespařilo“ a následně potom nerozpadalo. Na závěr ho dáme alespoň na půl hodiny do chladu, aby se odleželo.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme šlehačku s tvarohem, vejci, cukrem a citrónovou kůrou a směs pořádně promícháme.
Když je těsto odleželé, koláč můžeme dokončit. Na vále posypaném hladkou moukou vyválíme tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu. Poté vlijeme tvarohovou náplň. Pečeme na 160 stupňů 45 minut až jednu hodinu. Po upečení na koláč navršíme lesní ovoce a zlehka je přetřeme želírovací hmotou. Podle vlastní fantazie dozdobíme.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/173-tvarohovy-kolac-s-lesnim-ovocem/
Poslední tip, trik či komentář