6−8 porcí
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g bílého toustového chleba
- 300 ml mléka
- 4 vejce
- 150 g másla
- 150 g krupicového cukru
- citronová kůra
- 80 g mandlí
- 80 g rozinek
- rum
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový lusk
Toustový chléb nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.
Mandle nahrubo nadrtíme.
Oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky vyšleháme s máslem a ½ dávkou cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr i obsah vanilkového lusku. Do takto vyšlehaného základu vmícháme namočený chléb, citronovou kůru, rozinky i s rumem, mandle a tvaroh. Dobře promícháme.
Z bílků a druhé poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do tvarohového těsta.
Vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané pečicí formy a při 175 °C pečeme dorůžova, asi 45 minut.
Zdroj: Tvarohový nákyp; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1432-tvarohovy-nakyp/ [On-line 25.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář