Ingredience:
- 12 tygřích krevet
- 1 větší stroužek česneku
- 1 lžíce sambal pasty
- 50 ml olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
- citronová šťáva
Beurre blanc
- 300 ml bílého vína
- 1 šalotka
- 4 snítky tymiánu
- 50 ml 33% smetany
- 250 g másla
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička sambal pasty
- pažitka
- sůl
- citronová šťáva
Krevety oloupeme a očistíme.
Česnek nastrouháme, smícháme se sambal pastou a olivovým olejem. Vmícháme krevety a necháme marinovat.
V mezičase si připravíme beurre blanc.
Nejprve svaříme redukci na máslovou omáčku: bílé víno svaříme v kastrolku s na tenké proužky krájenou šalotkou a snítkami tymiánu, redukujeme na sirup v množství přibližně 1 polévkové lžíce!
Máslo nakrájíme na malé kostky.
Do redukce, kterou udržujeme na nejmenším příkonu tepla, vlijeme smetanu a metličkou postupně vmícháváme máslo, kousek po kousku, na závěr přidáme nastrouhaný česnek se zázvorem. Vše přecedíme, přidáme nasekanou pažitku, sambal pastu, podle potřeby osolíme, zastříkneme citronovou šťávou.
Těsně před podáváním opečeme krevety z obou stran, osolíme, opepříme a zastříkneme citronovou šťávou.
Servírujeme s omáčkou beurre blanc a bílým pečivem.
Zdroj: Tygří krevety s česnekovo-zázvorovým beurre blanc; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1585-tygri-krevety-s-cesnekovo-zazvorovym-beurre-blanc/ [On-line 26.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář