4 porce
- 200 g srnčí panenky
- hrubozrnná sůl
- třešňové piliny
- jablečná marmeláda
- 2 kyselá jablka
- krystalový cukr
- bílé suché madeirské víno
- rýžový ocet
na podávání
- černé ořechy
- kompotované jeřabiny
- lískové oříšky
- bylinky (řebříček)
- ořechový olej
- srnčí paštika
- srnčí omáčka
Panenku posypeme hrubozrnnou solí a necháme tři hodiny marinovat. Sůl vytáhne z masa vodu a pak je křehké.
Po třech hodinách maso očistíme od soli (neoplachujeme!).
Do hrnce vložíme třešňové piliny, pařák na knedlíky, na ně vyskládáme panenku, zakryjeme alobalem, zahřejeme a pozvolna udíme. Udíme 3× po 10 minutách a odstavíme.
Jablka rozpůlíme a odstraníme jádřince, vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem, zalijeme madeirou, zakápneme rýžovým octem. Pečeme při 180 °C 30 minut.
Upečená jablka se slupkou a veškerou vypečenou šťávou rozmixujeme a poté redukujeme na marmeládovou konzistenci.
Servírujeme uzenou panenku a doplníme jablečnou marmeládou, černými ořechy (jsou to nedozrálé ořechy naložené do směsi koření a alkoholu), jeřabiny, lískové oříšky, bylinky, zakápneme ořechovým olejem, přidáme kousek srnčí paštiky a zakápneme srnčí omáčkou.
Zdroj: Uzená srnčí panenka s marmeládou z jablek a černými ořechy; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1374-uzena-srnci-panenka-s-marmeladou-z-jablek-a-cernymi-orechy/ [On-line 27.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář