Suroviny
- filet z lososa 1 kg
- hnědý cukr 200 g
- hrubá mořská sůl 200 g
- aromatický rum 200 ml
- několik kuliček nového koření, jalovce a pepře
- kopr 1 svazek
Na omáčku:
- creme fraiche 200 g
- řecký jogurt 200 g
- pomerančová šťáva 100 ml
- dijonská hořčice 50 g
- limetková šťáva 100 ml
- česnek 2 stroužky
- chilli paprička 1
- oddenek zázvoru 1
- med 1 lžíce
- kopr 1 svazek
- sůl, pepř
- štěpky z třešně nebo olše
Lososa nakrájejte na menší filátka. Smíchejte cukr a sůl v poměru 1:2. Do směsi přidejte trochu rumu, hrst drceného nového koření, pepře a jalovčinek.
Na dno nádoby dejte trochu této směsi, položte kousky lososa, zbytek směsi vetřete do filetu a navrch dejte kopr. Zakryjte fólií a nechte v ledničce asi 4 hodiny marinovat.
Štěpky namočte do vody a rumu (nebo jiného aromatického alkoholu) a nechte je tekutinu vstřebat. Štěpky nasypejte do aromatizéru nebo do alobalu, který propícháte a položte na zdroj tepla – uhlí nebo plynový hořák dle druhu grilu.
Maso dejte v děrované misce na rošt, zaklopte poklicí a grilujeme maximálně 20 minut. Podávejte s dipem a bagetkou.
Zdroj: Uzený losos s pomerančovo-zázvorovým dresinkem; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/uzeny-losos-s-pomerancovo-zazvorovym-dresinkem [On-line 02.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář