Suroviny
Na těsto:
- polohrubá mouka 700 g
- žloutek 2 ks
- hladká mouka
- sůl 1 špetka
- cukr moučka 2 lžíce
- droždí
- citronová kůra
- mléko 500 ml
Tvarohová náplň:
- tvaroh 2 balení
- vanilinový cukr
- cukr moučka
- žloutek 2 ks
- citronová kůra
- meruňková marmeláda
- hladká mouka
Maková náplň:
- mletý mák 200 g
- povidla
- vanilinový cukr
- mléko 250 ml
- cukr moučka
- hřebíček
Drobenka:
- máslo 80 g
- hrubá mouka 100 g
- cukr moučka 80 g
Z droždí, cukru a čtvrt litru mléka si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, přidáme kvásek, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, máslo, moučkový cukr a žloutky a zbytek mléka. Suroviny spojíme a „vyboucháme“ těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh, žloutky, cukr vanilkový, moučkový a citronovou kůru smícháme dohromady a utřeme.
Dále si připravíme makovou náplň: mléko s mákem a hřebíčkem povaříme, přidáme povidla, moučkový a vanilkový cukr. Necháme vychladnout.
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na čtyři díly, které podsypeme hladkou moukou. Na každý bochánek dáme náplň a utvoříme šátečky, které klademe na plech vymaštěným máslem a rukou tvoříme koláč. Okraje pomastíme máslem, přidáme náplň, posypeme drobenkou a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme půl hodiny. Po upečení okraje opět pomastíme máslem a necháme vychladnout.
Zdroj: Valašské frgále; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/valasske-frgale [On-line 27.01.2016]
Poslední tip, trik či komentář