Ingredience
těsto:
- droždí 1 kostka
- cukr 75 g
- hladká mouka 500 g
- mléko 250 ml
- sůl 1 špetka
- žloutek 2 kusy
- máslo 125 g
- vejce na potření 1 kus
na náplň:
- máslo 500 g
- hladká mouka 40 g
- sušené hrušky 300 g
- voda 300 ml
- cukr 50 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- skořice 1 lžička
- mletý badyán 1 špetka
- rum 50 ml
- drobenka na posypání 1 dávka
1. Vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Poté vytvoříme bochánky a vypracujeme velké koláče. Potřeme je náplní, posypeme drobenkou, již jsme si udělali podle klasického postupu, a pečeme na 180 stupňů, podle naší trouby.
2. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku do náplně. Sušené hrušky nakrájíme na malé kousky, zalijeme je vodou, přivedeme k varu, přidáme oba cukry s kořením, směs vaříme, dokud hrušky nezměknou. Dle potřeby přiléváme vodu, poté náplň zahustíme připravenou jíškou a ještě pět minut povaříme, nakonec dochutíme rumem.
Zdroj: Valašský frgál s hruškami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/valassky-frgal-s-hruskami [On-line 29.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář