reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Valašský frgál s tvarohem a jablky

na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
    35 g droždí
    75 g cukru moučky
    1/4 l teplého mléka
    125 g másla
    2 žloutky
    špetka soli
    2–3 citrony

na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
    100 g cukru
    3 žloutky
    2 lžíce pudinkového prášku
    citronová kůra

na ovocnou náplň:

  • jablka
    rozinky v rumu
    skořicový cukr

na drobenku:

  • 500 g polohrubé mouky
    250 g másla
    500 g cukru krupice

na dokončení:

  • máslo
    rum (slivovice)
    cukr moučka

Droždí třeme s trochou cukru dokud nezřídne. Poté přilijeme většinu teplého mléka, zahustíme částí mouky, promícháme a na vzniklý kvásek opatrně navrstvíme všechny zbylé suroviny, tedy zbytek mouky a cukru, máslo nakrájené na kousky, žloutky, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. A pozor, už nemícháme. Necháme v teple a až kvásek vystoupí na povrch, uhněteme ručně nebo ve strojku vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko. Hotové těsto necháme ještě chvíli vykynout, pak jej důkladně prohněteme, tedy „přetužíme“, a to zopakujeme nejméně třikrát. Teprve potom z něj vyválíme tenký plát, ze kterého vyřízneme kulatý koláč. Zvedneme mu okraje, naplníme ho tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním měkkého tvarohu, cukru, žloutků, pudinkového prášku a citronové kůry.
Poté přidáme strouhaná jablka a rozinky naložené v rumu. Ty zasypeme další vrstvou nastrouhaných jablek, skořicovým cukrem a nakonec drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru a povoleného másla. Naplněný frgál necháme v teple asi 20 minut naposledy vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180 až 200 stupňů zhruba čtvrt hodiny do zlatova. Upečený frgál pomašlujeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu nebo, chceme-li být styloví, domácí valašské slivovice, pocukrujeme ho a pak už nezbývá, než se do něj zakousnout!

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/223-valassky-frgal-s-tvarohem-a-jablky/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.