na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
35 g droždí
75 g cukru moučky
1/4 l teplého mléka
125 g másla
2 žloutky
špetka soli
2–3 citrony
na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
100 g cukru
3 žloutky
2 lžíce pudinkového prášku
citronová kůra
na ovocnou náplň:
- jablka
rozinky v rumu
skořicový cukr
na drobenku:
- 500 g polohrubé mouky
250 g másla
500 g cukru krupice
na dokončení:
- máslo
rum (slivovice)
cukr moučka
Droždí třeme s trochou cukru dokud nezřídne. Poté přilijeme většinu teplého mléka, zahustíme částí mouky, promícháme a na vzniklý kvásek opatrně navrstvíme všechny zbylé suroviny, tedy zbytek mouky a cukru, máslo nakrájené na kousky, žloutky, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. A pozor, už nemícháme. Necháme v teple a až kvásek vystoupí na povrch, uhněteme ručně nebo ve strojku vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko. Hotové těsto necháme ještě chvíli vykynout, pak jej důkladně prohněteme, tedy „přetužíme“, a to zopakujeme nejméně třikrát. Teprve potom z něj vyválíme tenký plát, ze kterého vyřízneme kulatý koláč. Zvedneme mu okraje, naplníme ho tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním měkkého tvarohu, cukru, žloutků, pudinkového prášku a citronové kůry.
Poté přidáme strouhaná jablka a rozinky naložené v rumu. Ty zasypeme další vrstvou nastrouhaných jablek, skořicovým cukrem a nakonec drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru a povoleného másla. Naplněný frgál necháme v teple asi 20 minut naposledy vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180 až 200 stupňů zhruba čtvrt hodiny do zlatova. Upečený frgál pomašlujeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu nebo, chceme-li být styloví, domácí valašské slivovice, pocukrujeme ho a pak už nezbývá, než se do něj zakousnout!
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/223-valassky-frgal-s-tvarohem-a-jablky/
Poslední tip, trik či komentář