4 porce
- ½ kg jahod jahod
- 8 g plátkové želatiny
- 1 dl studené vody
- ¼ l smetany ke šlehání
Vanilková omáčka
- 120 ml mléka
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 80 g krystalového cukru
- 4 žloutky
Na ozdobu
- vyšlehaná 33% smetana
- hobliny čokolády
- květy růží
Očištěné jahody nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Smetanu vyšleháme dotuha a uchováme v lednici.
Vanilkový lusk rozkrojíme a vyjmeme z něj semínka, oboje vložíme do kastrolu s mlékem a smetanou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme půl dávky cukru a lusk vyjmeme.
Druhou dávku cukru vymícháme se žloutky a opět za stálého míchání vmícháme do rozvaru, avšak už nevaříme!, teplotu udržujeme pod bodem varu.
Odstavíme a za stálého míchání necháme lehce prochladnout a ještě do teplého rozvaru vmícháme vyšlehanou smetanu společně s želatinou.
Krém nalijeme do servírovacích skleniček na nakrájené jahody a necháme vychladit, poté podáváme. Ozdobíme vyšlehanou šlehačkou, hobliny čokolády a kvítky růží.
Zdroj: Valentýnský bavorský krém; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1204 [On-line 11.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář