- 1 l slepičího vývaru
80 g másla
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
40 g hladké mouky
250 ml smetany
slepičí maso z vývaru
muškátový oříšek nebo květ
bílý pepř
sůl
pažitka (zelená petrželka)
na krutony:
- starší housky
máslo
Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, zaprášíme moukou, přidáme trochu muškátu a krátce prosmažíme. Zalijeme silným slepičím vývarem a asi patnáct minut necháme provařit. Poté ještě zalijeme smetanou, přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem, a na závěr přidáme obrané slepičí maso z vývaru. Podáváme s krutony z plátků housky, které jsme potřeli rozpuštěným máslem a v troubě na 200 stupňů opekli dozlatova. Polévku můžeme na talíři ozdobit pažitkou či petrželkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/203-vanocni-slepici-krem-s-maslovymi-krutony/
Poslední tip, trik či komentář