4−6 porcí
- 1 kg hovězí kližky
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- 2 cibule
- divoké koření vcelku (nové koření, pepř, bobkový list)
- tymián
- voda nebo hovězí vývar na zalití
- 0,75 l červeného vina
- olej
- mletý pepř
- sůl
Očištěnou hovězí kližku prošpikujeme částí kořenové zeleniny – silnějšími proužky mrkve, celeru a petržele. Takto připravené maso svážeme motouzem, osolíme a na oleji jej opečeme ze vše stran a vyjmeme.
Ve výpeku osmahneme zbytek nahrubo nakrájené zeleniny včetně cibule, přidáme koření a tymián. Zeleninu restujeme tak dlouho, až získá zlatohnědou barvu, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a vínem, zaklopíme a dusíme doměkka.
Z kližky odstraníme provázek, nakrájíme na porce a podáváme lehce přelité redukovaným vývarem, doplníme tatarskou omáčkou a vařenými brambory s máslem a pažitkou.
Tatarská omáčka
- 250 g majonézy
- 1 malá cibule
- 2 sterilované okurky
- lžíce kapary
- hrst petrželové natě
- střik worcesterské omáčky
- lžička plnotučné hořčice
- lák z okurek
- mletý pepř
- sůl
Cibulku a okurku nakrájíme na velmi jemné kostičky, kapary nasekáme, stejně tak petrželku. Vše vmícháme do majonézy, dochutíme worcesterskou omáčkou, hořčicí, lákem z okurek, mletým pepřem a solí.
Zdroj: Vařená kližka s domácí tatarskou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1138 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář