reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vařená kližka s domácí tatarskou omáčkou

4−6 porcí

  • 1 kg hovězí kližky
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 2 cibule
  • divoké koření vcelku (nové koření, pepř, bobkový list)
  • tymián
  • voda nebo hovězí vývar na zalití
  • 0,75 l červeného vina
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Očištěnou hovězí kližku prošpikujeme částí kořenové zeleniny – silnějšími proužky mrkve, celeru a petržele. Takto připravené maso svážeme motouzem, osolíme a na oleji jej opečeme ze vše stran a vyjmeme.

Ve výpeku osmahneme zbytek nahrubo nakrájené zeleniny včetně cibule, přidáme koření a tymián. Zeleninu restujeme tak dlouho, až získá zlatohnědou barvu, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a vínem, zaklopíme a dusíme doměkka.

Z kližky odstraníme provázek, nakrájíme na porce a podáváme lehce přelité redukovaným vývarem, doplníme tatarskou omáčkou a vařenými brambory s máslem a pažitkou.

Tatarská omáčka

  • 250 g majonézy
  • 1 malá cibule
  • 2 sterilované okurky
  • lžíce kapary
  • hrst petrželové natě
  • střik worcesterské omáčky
  • lžička plnotučné hořčice
  • lák z okurek
  • mletý pepř
  • sůl

Cibulku a okurku nakrájíme na velmi jemné kostičky, kapary nasekáme, stejně tak petrželku. Vše vmícháme do majonézy, dochutíme worcesterskou omáčkou, hořčicí, lákem z okurek, mletým pepřem a solí.

Zdroj: Vařená kližka s domácí tatarskou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1138 [On-line 07.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.